Kulturarvsdagen
den 13 september Tema 2015: Människors värv och verk – en resa i industri- och teknikhistoria I år handlar Kulturarvsdagen om allt ifrån uppfinningar och smarta tekniska lösningar till hur det såg ut i industrin, verkstaden och jordbruket förr. Men även om människorna i historien. Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days som firas i samtliga Europarådets 50 medlemsstater, under september månad varje år. _________________________ Örnanäs gård öppet 13.00 – 17.00 Delar av ekonomibyggnaderna visas med vissa kvarvarande redskap som använts för att effektivisera arbetet på gården under förra sekelskiftet. Skogskorna har kommit! Det är samma kor som varit här tidigare och det syntes att de kände sig hemma. De vandrade lugnt ut genom fägatan och ut i skogen. I år börjar de som tre kor och en kalv, som heter Folke. Det kommer en till kalv under sommaren.
Korna är väldigt snälla och går helst för sig själv. Kommer kanske fram om du bär hink, i övrigt lämnar de dig ifred. Iaktag försiktighet med hund. Stäng alla grindar - léen och láen - efter dig. Tack för visad hänsyn! Många har varit intresserade av att se Linnéor. Nu blommar de!
På Söndag den 14 juni tar vi därför på oss skorna och vandrar ut i skogen. Om du vill följa med träffas vi vid boningshuset kl. 15.00. Välkomna! I år är inte stormarna så många och omfattande utan vi kan för det mesta välja vilka träd som skall falla. Eric glesar i skogsbetesmarken precis utanför innanringen. Det blir otroligt vackert när ljuset kommer in igen, som förr. Börje har fått ta hand om de tre träd som Egon-stormen tog. De föll över vår bom och över ån. Även i år sätter vi ull i de små tallarna för att skydda dem från att bli betade. I år sätter vi ull på tallar i hela den del av skogen som tillhör "vårt" Örnanäs.
Även då mycket av ullen blåste ned i fjol verkar den ha satt tillräckligt med lukt för att djuren skulle undvika träden. Det är roligt att se att tallen faktiskt ökar nu. Snapphanar, Rusthåll och Höns - SÅ ÖVERLEVDE VI I KRIGSTIDER Örnanäs med liten utställning om krigstider öppet 10 -16. Guidning om krigsår på Örnanäs kl. 11.00, 13.00 och 15.00. Fanns det snapphanar i Örnanäs? (Finns de kvar?). Rusthållen - Vinst eller Förlust? Krigets ständiga närvaro genom rusthåll under 1600-tal till 1800-tal Andra världskrigets närhet. Vad hände på gården när bonden blev soldat? Arne och Siv separerar mjölk och kärnar smör på gammalt vis. Smaka nykärnat smör och äppelmust, krigstidens guld för överlevnad. Arrangörer: Familjerna på Örnanäs Länsstyrelsen i Skåne medverkar Den 29 juni var det barnens dag på Örnanäs. Det var inte så många barn som kom men det blev trevligt ändå. Det tillverkades många skojiga grendjur, letades skatter, matades kycklingar och ponnyreds. Och trotts att det blev lite regn på eftermiddagen fick vi grillad korv och fika.
Nu är sommaren tillbaka. Korna går på skogen. Höet är inne på logen och lugnet har lagt sig. Fast slåtterängen höstas först den 13 juli vid 10-tiden då det fortfarande är lagom med dagg och spänst kvar i gräset.
Vid en uppföljande florainventering i förra veckan fann man bland annat att smörbollar och småvänderot finns kvar i våra hagar. Det är vi glada för!
|
Om ossÖrnanäs gård brukas idag av Marianne och Börje Eriksson med familj. Kategorier
Alla
Arkiv
Juni 2019
|