![]() Vinterns arbete präglas av uppröjning av vindfällor och rotvältor efter stormarna Simone och Sven. Stormen Simone i oktober var den som drabbade skogen i Örnanäs hårdast under 2013. Mest var det gran och tall som föll. Vandringsslingorna är nu åter framkomliga. Sommarens initiativ att gynna återväxten av tall på Örnanäs genom att fästa fårull på tallplantor har verkat fungera. Det har dock varit svårt att få ullen att sitta kvar, inte minst då hösten varit blåsig.
Det här försöket infördes då tallen har haft svårt att hävda sig på grund av att de betas av rådjur och älg samt att björken växer till så snabbt. På några utvalda platser gör vi försök med att glesa bort den mesta björken och skyddar tallplantorna med fårull (gammalt recept som vi återinför). Vid glesning av björken bildas även mer bete för skogskorna. ![]() Fram till 26 september pågår DaCapos murarutbildning i boningshuset. focus är just nu på stora skorstenskomplexet i ryggåsstugan. Där renoveras en lysefyr som tidigare varit dold bakom puts. Kl 11.00 Invigning av vandringsslingor med QR-koder. Nu kommer man att, med sin "smarta telefon" kunna få information om det som finns runt där QR-koden är placerad. Har man inte en sådan telefon finns nyframtagna broschyrer med det viktigaste om platsen där man står
Kl 10.00 -15 00 Kardegille och äppeltorkning - mötestillfällen i kvinnors liv enligt folklivsskildrare August Holmberg. Prova på. ![]() Välkomna att besöka de vänliga korna. Tänk dock på att när kon har kalv skall du vara ytterst försiktig med hund i dess närhet. Rödkullorna på skogen På skogen betar tre Rödkullakor. Den 14 augusti föddes den lilla kalven Dick. Rödkullorna håller sig helst undan men du kan höra ledarkons bjällra på håll när du vandrar i skogen. Har du tur möter du dem. Betet hjälper till att hålla tillbaka undervegetationen och gynnar den biologiska mångfalden. Här kan du se upptrampade kostigar, så som det såg ut i skogarna förr. Ängsbete vid Gårdsjön Vid gårdssjön, på gamla Örnanäsgården, betar fyra kor med sina fyra kalvar (korsning mellan Angus och Limousine). De är nyfikna och studerar oss gärna. Den 8 september äger den årliga Kulturarvsdagen rum. Vid olika evenemang runt om i hela EU visas kulturmiljöer och kulturhistoriskt intressanta byggnader upp och historierna kring dessa berättas. Årets tema är "människors mötesplatser".
Invigning av vandringsslingor Denna dag invigs två vandringsslingor på Örnanäs där besökare bl a kan använda smartphone för att skanna QR-koder och så få en guidad tur på egen hand. Informationsmaterialet är framtaget av Regionmuseet Kristianstad i nära samarbete med oss och Länsstyrelsen, som också kommer att hålla en kort presentation. Mötas anno 1913 I boningshuset har vi kardegille som förr. För att underlätta det ganska tråkiga arbetet med att karda ull träffades kvinnorna i hemmen, bjöd varandra på enklare rätter och berättade kusliga historier för varandra till långt in på sena kvällen. Vargen har varit hos grannen och rivit får! För oss på Örnanäs förändras livet då djuren måste vaktas mer. De får gå in på nätterna igen. Att förlora får är hemskt när de är personliga med en. Våra får har namn. Barnbarnen har en varsin tacka som sin egen och när man ropar då kommer de. De känner oss och vi dem. Och... skulle vargen ta mini-shettisen...? Under maj och juni har Börje bättrat på viss stängsling runt gården för att motverka att vargen kan ta sig in på området. Stängsel mot varg måste ha fem trådar varav den lägsta inte får sitta högre än 30 cm från marken. I vår steniga mark kan vargen även ta sig över stängsel om det finns stora stenar nära utanför hagarna.
|
Om ossÖrnanäs gård brukas idag av Marianne och Börje Eriksson med familj. Kategorier
Alla
Arkiv
Juni 2019
|